Bárányos kaland Vasasszonyfán

2023. április 23., 16:39
.

Egy nagyszerű természetközeli élményben volt része mindazoknak, akik részt vettek a Föld napján megrendezett eseményen, Vasasszonyfán. A község közművelődési szolgáltatási tervében kiemelt közösségi tevékenységként szerepel minden évben a Föld napi program. A tavalyi rendezvényen, a közösségi színtérben, méhészeti bemutatóval, mézkóstolóval, csillagászati előadással, madárodú-készítéssel; a Surányi-patak partján pedig vízmintavételezéssel várták a lakosokat.

A község közművelődési szakembere, Katavics-Szászik Ágota elmondta, az idei évben a Havasi porta adott helyszínt a közösségi tanulásnak és kikapcsolódásnak. Havasi Ádám és családja tavaly költözött Vasasszonyfára, közösségi tevékenységük máris példaértékű. Mivel a község polgármestere, Katavics András is elkötelezett a természetvédelem, környezettudatosság, fenntartható fejlődés mellett, nagy örömére szolgál, hogy hasonló gondolkodású lakosok erősítik ezt a szemléletet. Ádámék családja állattartással és kertészeti tevékenységgel foglalkozik. Jelenleg 15 db. Lacaune juhnak és folyamatosan születő bárányaiknak adnak otthont. A jövőben juhtejet és juhsajtot is vásárolhatunk tőlük. Az érdeklődők a közismert nyilvános videomegosztó webhelyen követhetik a birtok eseményeit.

A gazdaság remek terepet szolgáltatott az interaktív foglalkozásokhoz, melyeken természetesen a juhtartás és a báránynevelés került a középpontba. A gyerekeknek nagy élményt jelentett, hogy pár napos bárányokat simogathattak, bárányokkal kapcsolatos játékokban is részt vehettek. A szépen parkosított kertben kézműves foglalkozások is zajlottak, melyek az idei kiemelt témához kapcsolódtak. A Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott, és támogatott szakköri foglalkozások tevékenységeit próbálhatták ki a résztvevők. A nemezelés és quillingezés technikájával a szakköri tagok ismertették meg a gyerekeket.

A közművelődési szakember szerint a közösségépítésen túl ezek a programok lehetőséget teremtenek a helyi termékek megismertetésére, a hagyományok átörökítésére, közösségi művelődésre is. A község vezetője köszönetét fejezte ki az önkéntes segítőknek és a házigazdáknak: Ádámnak, Dórinak, Kendének.

Fotók a galériában megtekinhetők. 

 


« Vissza az előző oldalra!


Önkormányzat Vasasszonyfa - Magyar